Manastirile pictate

Prezentare – actualizare 22/09/2023

Manastirile medievale, cu fresce exterioare, ale Bucovinei – Manastirea Voronet, Manastirea Humor, Manastirea Moldovita, Manastirea Sucevita, Manastirea Dragomirna …

Manastirea Voronet

Este un monument istoric si de arhitectura, cea mai reusita opera a stilului arhitectural moldovenesc, care a fost ridicat intre 26 mai 1488 si 14 septembrie a aceluiasi an, o promisiune a lui Stefan cel Mare dupa castigarea bataliei de la Valea Alba, Razboieni. Voronetul a devenit renumit in intreaga lume, in primul rand prin picturile sale exterioare: Judecata de Apoi, Cinul, Arborele lui Ieseu, Acatistul Sf. Ioan cel Nou. O alta particularitate importanta a Voronetului este folosirea unui albastru de o tonalitate deosebita, asa-numitul “albastru de Voronet”, realizat de maestrii locali prin includerea în compozitia vopselei a lazuritului …

Manastirea Humor

La 6 km depărtare de Gura Humorului, în partea de nord-vest, este aşezată pe valea râului Humor şi îşi are începuturile în vremea lui Alexandru cel Bun, când a fost ridicată de către un vornic o biserică de piatră, în preajma unui schit de piatră mai vechi. În 1530, în apropiere, pe o colină, a fost ridicată biserica ce se păstrează până astăzi, ctitorie a logofătului Teodor Bubuiog. Stilul mănăstirii este cel moldovenesc din vremea lui Ştefan cel Mare, dar constructorul a introdus elemente noi: pridvorul deschis, tainiţa, încăpere nouă destinată adăpostirii tezaurului, podoabelor mănăstirii în caz de incendiu. Pe peretele dinspre miazăzi impresionează, îndeosebi, “Asediul Constantinopolului”, temă cu vădit mesaj politic. În realizarea ei pictorul s-a inspirat dintr-un eveniment istoric bine cunoscut: asedierea capitalei Imperiului Bizantin de către perşi. Dar, actualizând subiectul şi punându-l într-o evidentă legătură cu starea de spirit antiotomană a epocii sale, pictorul a transformat perşii în turci, i-a îmbrăcat cu fesuri şi turbane şi le-a zugrăvit pe chip lăcomia, răutatea şi trufia.

Manastirea Moldovita

A fost zidita în 1532 si pictata în 1537. Este unul din cele mai valoroase monumente de arta medievala româneasca din vremea lui Petru Rares. Manastirea se înfatiseaza ca o fortareata, compusa din biserica propriu–zisa, zidul care o înconjoara, cu trei turnuri masive pe latura estica si resedinta domneasca. Pictura este de mare valoare artistica, apropiata celei de la Voronet, individualizându-se prin tendinta de umanizare a figurilor si prezentarea acestora în miscare, dar si prin îmbinarea într-o maniera originala a culorilor verde si albastru, desprinse parca din verdele crud al ierbii si albastrul înalt al cerului …

Manastirea Sucevita

Construita la sfârsitul secolului al XVI-lea, fiind cel mai fortificat complex manastiresc din Moldova, a carei incinta avea menirea de a adaposti familia Movilestilor si fabuloasele sale averi. În pictura exterioara, în privinta coloritului, domina verdele si rosul. Muzeul manastirii adaposteste broderii, argintarie, picturi populare, manuscrise, carti vechi care confirma rolul cultural pe care l-a avut Sucevita.

Manastirea Putna

Cea mai de seama ctitorie a lui Stefan cel Mare. Constructia ei a început în 1466 si a fost mistuita de incendiu în 1484, fiind refacuta de Stefan cel Mare în 1498. Biserica manastirii adaposteste mormintele marelui domnitor, ale celor doua sotii ale sale si ale fiilor sai. Muzeul manastirii pastreaza broderii, tesaturi, argintarie, manuscrise valoroase, documente medievale autentice.

Cetatea de Scaun – Suceava

Partea centrala, „Fortul Musatin”, 40 X 36 m, apartine domniei lui Petru Musat I, care renuntase la folosirea cetatii Scheia. Alexandru cel Bun o fortifica suplimentar, cel care însa îi va da o invincibilitate legendara fiind Stefan cel Mare. Acesta va ridica în doua etape zidurile exterioare, va reamenaja santul defensiv si intrarea în cetate. Bine aparata, ea a fost capabila sa reziste cu succes marelui asediu otoman din 1476, când însusi Mahomed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului, a trebuit sa se recunoasca învins.

Contact direct

  • Judetul Suceava/Bucovina, lat. 47.6420 long. 26.2511
  • pagina web/site: www.TurismBucovina.ro
  • e-mail: birou@turismbucovina.ro
  • telefon: 0741 405498
  • informare: precizati sursa www.TurismBucovina.ro atunci cand contactati telefonic sau prin e-mail

Ati accesat portalul turistic www.TurismBucovina.ro – daca informatiile pe care le cititi acum va sunt utile, va rugam sa ne recomandati mai departe, dand LIKE si/sau SHARE. Va multumim !

  • Accesati sectiunea EVENIMENTE TURISTICE din acest portal turistic, pentru informatii actualizate privind toate evenimentele de interes turistic din Bucovina ale lunii in curs, cu perioada de desfasurare si programul acestora click aici
  • Alegeti solutii de cazare/oferte recomandate – tarife mici, fara comision de rezervare – promovate in prezentul portal turistic specializat www.TurismBucovina.rousor de retinut si de accesat click aici
Close Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *